Europa ha d’avançar en la seva agenda de justícia social
Així ho manifesta Càritas Europa a través un comunicat tras la celebració de les eleccions al Parlament Europeu
Els creixents nivells de pobresa en tota Europa, una preocupació urgent per a més del 33% dels ciutadans, revelen la urgent necessitat de continuar treballant junts per a implementar accions integrals que abordin les causes profundes de la pobresa i l’exclusió social a Europa i a tot el món.
Treballarem amb el pròxim PE a abordar les prioritats més urgents, com garantir una protecció social i uns serveis socials eficaços, adequats i inclusius per a tots.
Això implicarà monitorar de prop la implementació dels 20 principis del Pilar Europeu de Drets Socials (PEDS) i revisar el Pla d’Acció del mateix per a 2025 i els anys següents, a fi de poder complir l’objectiu dels ODS (Objectiu de Desenvolupament Sostenible) de reduir la pobresa en un 50%. d’aquí a 2030. En particular, instem el pròxim Col·legi de Comissaris de la Comissió Europea a proposar una directiva marc sobre ingressos mínims dins del mandat del nou PE, com recollíem en el nostre Memoràndum per a les eleccions.
Tenint en compte la recent adopció del Pacte Europeu sobre Migració i Asil, veiem el risc de tancar les fronteres d’Europa a la mobilitat humana. Creiem en una Europa capaç de posar fi a la violència, a les reaccions de rebuig i a la discriminació. La UE ha de garantir l’accés a l’asil, assegurant procediments i condicions d’admissió dignes i eficients. Fem una crida als nous responsables polítics de la UE perquè reconeguin la contribució positiva i indispensable que els immigrants fan a la diversitat de la vida social, cultural, política i econòmica a Europa.
A nivell internacional, estem disposats a continuar pel camí de reforma del sistema d’ajuda cap a polítiques d’acció humanitària i desenvolupament liderades a nivell local. Donem suport a l’augment del finançament directe en temes humanitaris i de desenvolupament per a les organitzacions locals de la societat civil amb base social.
Donada la proliferació de crisis humanitàries a tot el món, creiem que la UE té un paper important que exercir com a donant humanitari amb principis clars, assignant assistència humanitària en funció de les necessitats i no de prioritats geopolítiques, assegurant-se que cap crisi sigui oblidada.
Continuarem promovent la justícia global i la coherència de les polítiques per al desenvolupament sostenible. Propugnem una UE que interactui amb els països socis en peus d’igualtat, responent a les seves principals prioritats en les àrees de finançament climàtic i inversió pública en desenvolupament humà.
Missió a Europa
En paraules de María Nyman, secretària general de Càritas Europa, “la composició del Parlament Europeu està canviant, però la nostra missió com Caritas Europa continua sent la mateixa: promoure polítiques centrades en l’ésser humà on es respecti i defensi la dignitat de cada persona. Desitgem treballar de manera constructiva amb els membres recentment triats per a aconseguir la nostra visió d’una Europa basada en la solidaritat i la justícia on cada persona pugui prosperar i viure en pau i llibertat”.
Caritas Europa confia reunir-se amb els membres recentment triats del PE per a construir una Europa més justa, inclusiva i sostenible.
Foto: Elisabeth Sellmeier. Caritas Wien.