Noticia26/10/2022

Entitats socials de l’Església reclamen més recursos per atendre a les famílies que viuen al carrer i parlen d’una situació d’Emergència

Unes 852 persones en situació de Sense Llar són ateses per entitats socials de l’Església . Un col·lectiu que ha crescut degut a la pandèmia , el preu de l’habitatge i la inflació.

Aquest 30 d’octubre és el dia de les persones Sense Llar, i amb aquest motiu les entitats que formen part de l’Àrea per a la Pastoral Caritativa i Social del Bisbat de Mallorca i treballen amb persones sense llar, en aquest cas la Fundació Social La Sapiència; Pastoral Penitenciària; Projecte Sojorn; Jóvenes de San José; Pastoral de la Salut; Justícia i Pau i Càritas Mallorca, han organitzat per aquest dijous 27 a les 12h a la Plaça Espanya de Palma, un acte per a sensibilitzar sobre les persones que viuen al carrer,  amb la lectura d’un manifest i el testimoni de 3 persones en situació  de Sense Llar. També està previst el 5 de novembre, a la basílica de Sant Miquel una acció de visibilització  de les persones de sense llar “fes sentir el seu silenci” i el 17 de desembre al Parc de la Mar està previst un dinar popular de paella per a les persones sense llar.

L’objectiu és visibilitzar  la realitat de vulnerabilitat que pateixen aquestes persones , i  la falta d’accés a drets bàsics.  És un de les denuncies que apareixen a la campanya  “Fora de cobertura: No permetis que quedin fora” de Càritas , i que la representant de l’entitat ,Teresa Riera, Tècnica del servei d’habitatge i les persones sense Llar , ha volgut destacar. Riera ha recordat que les persones sense llar van quedant al marge de les relacions socials, de l’espai públic normalitzat , de l’accés al dret d’habitatge, d’una ocupació digne i de protecció social.

A la roda de premsa de presentació d’aquest i altres actes que es celebraran les pròximes setmanes , s’ha destacat la importància de treballar conjuntament per a coordinar l’acció que desenvolupen les entitats que treballen amb aquest col·lectiu de sense sostre. Un treball col·lectiu a través de diferents serveis i que ha suposat l’atenció al darrer any de 852 persones. Són persones en situació de carrer i que tenen diverses realitats:

  • Problemàtica de salut mental.
  • Persones amb permisos penitenciaris que no tenen una llar.
  • Persones que surten de la presó de forma definitiva i no tenen on anar.
  • Persones majors de 65 anys, amb un grau de dependència però que no poden accedir ni a una residència pública ni privada.
  • Famílies senceres que no poden accedir a una vivenda.

De la Fundació Social La Sapiència, el seu director, Toni Moyà, ha apuntat  que la situació s’ha agreujat  des de la pandèmia. Ha aparegut un nou col·lectiu d’exclosos que no han recuperat la seva estabilitat i persones en situació de llarga durada al carrer. Les circumstàncies  d’aquesta realitat està marcada per :

  • L’increment del preu de l’habitatge i la inflació.
  • Ajudes socials que no cobreixen el pagament d’un lloguer.
  • Falta de places residencials per la gent gran.

A més ha recordat que aquest nombre podria ser més alt ja que durant l’any passat es varen donar ajudes  per pagar subministraments  i lloguers a 995 persones per un valor total de 206 mil euros per part de Càritas Mallorca. 

La reivindicació de les entitats que treballen amb les persones sense Sostre és molt clara , la situació és d’Emergència i l’horitzó no es positiu,  es necessiten més pisos d’acollida pels diferents col·lectius . Així ho ha apuntat des de Pastoral Penitenciària, Jaume Alemany, qui ha recordat la necessitat de donar més visibilitat a les persones sense sostre, persones que per justícia tenen dret a un habitatge digne i que la seva situació  no  l’han cercada , se l’han trobada. L’administració, ha recordat ,han de prendre nota i posar recursos per a reconduir la situació. La demanda també s’ha fet a l’interior de l’Església recordant  el deure de donar veu a aquells que no són escoltats, i que s’han de posar recursos a l’abast dels més vulnerables.