Trobada treballadores-empreses per a un futur laboral
Càritas Mallorca organitza tres jornades a Palma per a informar sobre els perfils laborals que cerquen les empreses.
Amb el propòsit de proporcionar orientació i assessorament professional per a persones que cerquen un futur laboral, Càritas Mallorca ha organitzat, a Palma tres jornades informatives. L’objectiu ha estat a identificar interessos, fortaleses i projectes professionals a través de xerrades que han ofert empreses de diversos sectors ubicades a l’illa.
Vint-i-cinc persones han participat en les jornades en què cinc empreses col·laboradores amb Càritas han acostat, la realitat laboral i professional, de cadascun dels seus sectors (comercial, turístic, restauració, entre altres.).
A l’inici de la primera jornada, el departament d’Orientació i Intermediació Laboral de Càritas Mallorca va explicar els objectius i expectatives laborals marcades per a la trobada.
La primera ponència va ser a càrrec de l’empresa d’inserció vinculada a Càritas Mallorca, EINES x Inserció, la qual la va fer el seu gerent, Fèlix Sánchez, qui va exposar els perfils dels treballadors de l’empresa: xofers de repartiment i perfil de dependent de botiga, i destacant la motivació de les persones a aprendre, treballar i el sentiment d’equip creant un bon clima laboral.
El segon dia de la jornada, va ser el torn de Care of People, empresa de gestió d’estacions de servei. La seva filosofia és “Donar servei” a través del principi “Cuidem a les persones”. La intervenció la varen realitzar la seva directora de comunicació i relacions externes, Maria Felip, i la seva coordinadora de RH, Cati Matas. La ponència va estar centrada en els perfils del projecte destacant la importància de la proactivitat, la iniciativa, i la motivació per créixer conjuntament amb l’empresa. Els assistents van mostrar la seva preocupació per ser una professió tradicionalment masculinitzada, l’empresa les va tranquil·litzar recalcant en la igualtat de gènere als processos de selecció “No li posis gènere, posa-li talent”. La xerrada va acabar sobre com afrontar una entrevista de feina i la importància d’un currículum clar i concís.
A posteriori, va intervenir Joan Porcel, responsable i cuiner del Restaurant Oliu, col·laborador de Càritas Mallorca en els cursos de formació de cuina professional. Representa una petita empresa familiar que disposa d’hort propi i es proveeix des de la sostenibilitat i la proximitat. Va enaltir la importància de créixer junts, la il·lusió, i l’interès per aprendre, la fidelitat reciproca, i el “ser equip i família”. Va recalcar que la manca d’experiència o coneixements previs no és un problema, l’important és que, hi hagi una inquietud per aprendre i prosperar. Va destacar també, la importància de trobar un treball per vocació, que agradi, motivi, com manera de ser feliç.
La darrera i última jornada, es va dur a terme de mà de l’empresa Llanes Jiménez, amb José Luis Prados, el seu responsable de comunicació. Es tracta d’una petita empresa familiar distribuïdora de productes per a hotels. Va explicar la realitat del dia a dia, el funcionament, així com, el perfil professional de xofer repartidor, i que cerquen a l’hora de contractar personal; va donar consells als assistents en la recerca d’ocupació. Va emfatitzar la importància de la formació contínua i dels valors de fidelitat, humilitat, companyona, honestedat i el treball en equip, a l’hora de desenvolupar la feina diària i com valors de l’empresa. Com consell, va seguir la línia d’altres ponents, valorant la vocació, asseure’s laboralment on se sentin segurs, valorats, amb possibilitats de conciliació familiar i salut mental.
El tancament de la trobada, ho va realitzar l’empresa de neteja Brillosa, compromesa amb el medi ambient i col·laboradora amb Càritas Mallorca i altres entitats socials des del seu departament de Responsabilitat Social. L’encarregada, Kelly Isaza, i l’encarregat d’especialistes, José Rolando Vilaboy, van explicar els diferents serveis que ofereixen i van incidir que el sector de la neteja també és vàlid per al perfil masculí. Van motivar als participants a “decidir, fer un pas al capdavant i dir: sí, jo puc!” i, que, “no tinguin por de començar a fer feina en una professió que desconeixen”, ja que l’empresa els acompanya i les forma; solament necessiten actitud, motivació, compromís i ganes de continuar aprenent.
La jornada va culminar amb una foto de família, i amb la reflexió de les empreses de la importància del compromís, l’actitud, la motivació i les ganes d’aprendre.
Aquesta formació és finançada pel Fons Social Europeu, el Programa Inclusió+, que impulsa l’àrea d’Ocupació, Orientació i Intermediació Laboral de Càritas Mallorca, treballant per a empoderar a les persones i facilitar els perfils d’acord amb els sol·licitats per les empreses que aposten pel treball de Càritas.